SSC JE Setwise General Awareness Papers

Paper 1 SSC General Awareness Sets (CBT)

1. The Sepoy Mutiny in India started from _____.
(a) Rajkot
(b) Meerut
(c) Bareilly
(d) Champaran
Ans: (b) The Sepoy Mutiny, also known as India’s First War of Independence, began on 10 May, 1857 at Meerut as a mutiny among 35,000 Indian troops in the Bengal army. The immediate cause was the introduction of cartridges lubricated with the fat of cows and pigs, a practice offensive to Hindus and Muslims.
2. What is the term of the elected representatives of a Gram Panchayat?
(a) 5 years (b) 3 years
(c) 2 years (d) 4 years
Ans: (a) The term of the elected representatives of Gram Panchayats is five years. Gram Panchayat consists of a village or a group of villages divided into smaller units called “Wards”.
3. Marfati’ songs are traditional folk songs of _____.
(a) Afghanistan
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Nepal
Ans: (b) Marfati songs are the traditional songs of Bangladesh. These songs are a kind of religious songs that are designed to chant the praise of Allah.
4. Which scientist discovered the ‘Penicillin’?
(a) Louis Pasteur
(b) Alexander Fleming
(c) Robert Koch
(d) Ernst Chain
Ans: (b) Sir Alexander Fleming discovered the world’s first antibiotic– benzylpenicillin (Penicillin G)–from the mould Penicillium notatum in 1928. For this discovery, he shared the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1945 with Howard Florey and Ernst Boris Chain.
5. Which of the following stars is nearest to the sun?
(a) Proxima Centauri
(b) Deneb
(c) Sirius
(d) Betelgeuse
Ans: (a) Proxima Centauri is the nearest star to the Earth. It is a red dwarf, a small low-mass star, about 4.25 light-years from the Sun in the constellation of Centaurus.
6. Name the national bird of Bhutan.
(a) Magpai (b) Peacock
(c) Parrot (d) Raven
Ans: (d) Raven is the national bird of Bhutan. Also known as the northern raven, it is a large allblack passerine bird.
7. The term ‘cherry picking’ is used in which sport?
(a) Table Tennis
(b) Swimming
(c) Basketball
(d) Cricket
Ans: (c) Cherry picking, in basketball, refers to play where one player (the cherry picker) does not play defense with the rest of the team but remains near the opponents’ goal. Acquiring the ball by a violation or foul, or after a made basket, the cherry picker is less relevant, as the opponents have more time to put their own defense in place.
8. Which of the following creatures is oviparous
(a) Frog (b) Rabbit
(c) Mouse (d) Squirrel
Ans: (a) Oviparous is a zoological term that refers to animals that lay eggs which then hatch externally. Oviparous animals may fertilize their eggs either externally or internally.
9. The summer solstice 2019 in the Northern Hemisphere will occur on _____.
(a) 24th June
(b) 21st June
(c) 26th June
(d) 20th June
Ans: (b) The summer solstice occurs when a planet’s geographical pole on either its northern or Southern Hemisphere, is most inclined toward the star that it orbits. Depending on the shift of the calendar, the summer solstice occurs sometime between June 20 and June 22 in the Northern Hemisphere and between December 20 and December 23 each year in the Southern Hemisphere.
10. Jorwe culture was a Chalcolithic archaeological site located in the present day Indian state of ________.
(a) Assam (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) Bihar
Ans: (b) The Jorwe culture was a Chalcolithic archaeological culture which existed in large areas of what is now Maharashtra state in Western India, and also reached north into the Malwa region of Madhya Pradesh. It is named after the type site of Jorwe.
11. Which of the following acids is present in ant bites?
(a) Formic acid
(b) Malic acid
(c) Perchloric acid
(d) Nitric acid
Ans: (a) Formic acid (HCO2H) occurs naturally, most notably in some ants. The word ‘‘formic’’ comes from the Latin word for ant, formica, referring to its early isolation by the distillation of ant bodies.
12. Which of the following authors received the Jnanpith Award in 2018?
(a) Arundhati Roy
(b) Vikram Seth
(c) Kiran Desai
(d) Amitav Ghosh
Ans: (d) English novelist Amitav Ghosh was, in December 2018, announced as recipient of the 2018 edition of Jnanpith award, India’s highest literary honour, for ‘‘outstanding contribution towards literature’’. He became the first English writer to win Jnanpith Award.
13. In India, 24th January is observed as which one of the following days?
(a) National Farmer’s Day
(b) National Girl Child Day
(c) National Agricultural Day
(d) National Day of Elderly
Ans: (b) National girl child day is celebrated every year on 24th of January as a national observance day for the girl child. It is celebrated to increase the awareness among people about all the inequalities faced by the girl child in the society.
14. Which of the following is the smallest bird in the world?
(a) Finch
(b) Diamond Firetail
(c) Bee Hummingbird
(d) Robin
Ans: (c) The bee hummingbird, also known as Helena hummingbird, is a species of hummingbird which is the world’s smallest bird. Females weigh 2.6 g and are 6.1 cm long, and are slightly larger than males, with an average weight of 1.95 g and length of 5.5 cm.
15. Who among the following was named as the Chief Executive Officer of International Cricket Council (ICC) in January 2019?
(a) Saurav Ganguly
(b) Anurag Thakur
(c) Manu Sawhney
(d) N G Khaitan
Ans: (c) The International Cricket Council in January 2019 appointed media professional Manu Sawhney as its new chief executive officer, replacing incumbent David Richardson. Sawhney, the former CEO of Singapore Sports Hub and Managing Director of ESPN Star Sports, joined the organisation in February 2019.
16. Who was the Indian Army Chief at the time of Bangladesh Liberation War?
(a) Roy Bucher
(b) Rob Lockhart
(c) K M Cariappa
(d) Sam Manekshaw
Ans: (d) Sam Manekshawwas the Chief of the Army Staff of the Indian Army during the Indo- Pakistani War of 1971 that led to the liberation of Bangladesh in December 1971. The war lasted less than a fortnight and saw more than 90,000 Pakistani soldiers taken prisoner.
17. The demand for a commodity or service which is a consequence of the demand for something else is called ________.
(a) Income Demand
(b) Direct Demand
(c) Composite Demand
(d) Derived Demand
Ans: (d) Derived demand is an economic term describing the demand for a good/service resulting from the demand for an intermediate or related good/service. It is a demand for some physical or intangible thing where a market exists for both related goods and services in question.
18. In which year was the East India Company incorporated for the exploitation of trade with East and Southeast Asia and India?
(a) 1612 (b) 1605
(c) 1600 (d) 1596
Ans: (c) The East India Company was an English and later British joint-stock company that was incorporated by royal charter on December 31, 1600. It was formed to trade in the Indian Ocean region, initially with Mughal India and the East Indies.
19. Which economist gave the theory of Opportunity Cost?
(a) Milton Friedman
(b) Adam Smith
(c) John Keynes
(d) Gottfried Haberler
Ans: (d) Gottfried Haberier propounded the opportunity cost theory in 1993. According to this theory, the cost of the commodity is the amount of the second commodity that must be given up to release just enough resources to produce one additional unit of the first commodity.
20. Who among the following wrote the book ‘A History of the Sikhs’?
(a) Bhai Vir Singh
(b) Khushwant Singh
(c) Amrita Pritam
(d) Gurbachan Singh Talib
Ans: (b) A History of the Sikhs (1469- 1839) has been authored by Khushwant Singh. First published in 1963, this remains the most comprehensive and authoritative book on the Sikhs.
21. Vijay Hazare was a famous Indian player associated with the sport of _____.
(a) Football
(b) Cricket
(c) Rifle Shooting
(d) Boxing
Ans: (b) Vijay Hazarewas an Indian cricketer. He captained India in 14 matches between 1951 and 1953.
22. Fertile riverine alluvial soil is best suited for producing___.
(a) rice (b) tea
(c) cotton (d) Corn
Ans: (a) Fertile riverine alluvial soil is best suited for paddy (rice) cultivation. Such soils are found in the deltas of river are called deltaic alluvium (coastal alluvium.
23. The energy derived from the heat of Earth is called____.
(a) Geothermal Energy
(b) Solar Energy
(c) Biogas
(d) Tidal Energy
Ans: (a) Geothermal energy is heat derived within the sub-surface of the earth. The geothermal energy of the Earth’s crust originates from the original formation of the planet and from radioactive decay of materials.
24. Which article of the Constitution of India talks about the provisions for impeachment of the President of India?
(a) Article 51 (b) Article 61
(c) Article 54 (d) Article 63
Ans: (b) Article 61 of Indian constitution deals with the procedure for impeachment of the President. It states that when a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament.
25. Identify the foreigner who has been conferred the second highest civilian award in India, Padma Vibhushan for ‘exceptional and distinguished service’ in 2019.
(a) John Chambers
(b) Ismail Omar Guelleh
(c) Pravin Gordhan
(d) Kader Khan
Ans: (b) Ismaïl Omar Guelleh, the current President of Djibouti, was awarded with the Padma Vibhushan, India’s second highest civilian award on 25 January, 2019 for his role in the safe evacuation of Indian citizens from Yemen. Besides, Djibouti is important for India as it is only country that hosts Chinese maiden military base abroad as of date.

Leave a comment