SSC CGL General Awareness Sets

Paper 1 SSC CGL General Awareness Sets (CBT)

1. Skills that can be transferred to other employers are called __________.
(a) general skills
(b) specific skills
(c) Non-economic skills
(d) All options are correct
Ans:
1. (a) Transferable skills are skills developed in one situation which can be transferred to another situation.They are sometimes called general, generic, soft or key skills. They are necessary for effective performance, not only in the workplace, but in life in general.
2. Which one of the following industries is the biggest consumer of water in India?
(a) Engineering
(b) Paper and pulp
(c) Taxtiles
(d) Thermal power
Ans: (d) Agriculture is the largest consumer of water. However, water demand for cooling in thermal power plants has increased with high growth in power generation, making the sector one of the largest consumers of water in India.
3. Which of the following regions receives rainfall throughout the year?
(a) Tundra
(b) Monsoon
(c) Mediterranean
(d) Equatorial
Ans: (d) Equatorial regions receive rainfall throughout the year and thus there is no dry season. Average annual rainfall exceeds 200 cm to 250 cm.
4. Kolleru Lake is located in which Indian state?
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
Ans: (b) Kolleru Lake, one of the largest freshwater lakes in India, is located in state of Andhra Pradesh. Kolleru spans into two districts – Krishna and West Godavari.
5. During the reign of which Mughal ruler was the ‘Jizya’ reimposed?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Jahangir (d) Humayun
Ans: (b) Jizya was abolished by the third Mughal emperor Akbar, in 1564. It was finally abolished in 1579.
6. In which of the following years sea travel has been made mandatory for Indian soldiers?
(a) 1854 AD (b) 1856 AD
(c) 1857 AD (d) 1858 AD
Ans: (b) The General Services Enlistment Act, passed in 1856, made it compulsory and obligatory for the Indian soldiers in the service of the Company to serve wherever required. It made sea travel mandatory for Indian soldiers.
7. What is considered the most important fundamental principle of Jainism?
(a) Karma
(b) Non-violence
(c) Dispassion (Virag)
(d) Loyalty
Ans: (b) Non-violence (Ahimsa) is the most fundamental among the five principles of Jainism. Lord Mahavira said, “Ahimsa Paramo Dharma”.
8. As per a MoU signed in November 2017, India will provide financial assistance of $ 2.87 million for the public transport system to which Asian country?
(a) Sri Lanka
(b) Afghanistan
(c) Myanmar
(d) Bangladesh
Ans: (b) India, in November 2017, pledged to contribute about USD 2.87 million to Afghanistan in its latest financial assistance to the neighbouring country.The assistance will be used to repair around 350 public buses in the country that will help strengthen the public transport network of Kabul.
9. Who among the following claimed the top spot on Forbes 2017 list of the world’s highest paid actresses, released on August 16, 2017?
(a) Frances McDormand
(b) Saoirse Ronan
(c) Emma Stone
(d) Elisabeth Moss
Ans: (c) Hollywood actress Emma Stone ousted Jennifer Lawrence to claim the top spot on Forbes‘ 2017 list of the world’s highest-paid actresses. Stone scored the spot thanks to her Oscar-winning performance in La La Land, which brought in $445.3 million at the global box office.
10. Which crop was first cultivated in Sri Lanka under plantation agriculture?
(a) Coffee (b) Tea
(c) Rubber (d) Coconut
Ans: (a) Coffee was the first crop to be cultivated under plantation agriculture in Sri Lanka. Though the Dutch had experimented with coffee cultivation in the 18th century, it was the British who began commercial production following the Colebrooke–Cameron Commission reforms (1833).
11. Which of the following element is NOT a metal?
(a) Al (b) P
(c) Ca (d) K
Ans: (b) Phosphorus (P) is a nonmetal that sits just below nitrogen in group 15 of the periodic table. This element exists in several forms, of which white and red are the best known.
12. Charge on proton is equal to the charge on ______.
(a) Electron
(b) Positron
(c) Neutron
(d) Alpha particle
Ans: (b) A positron is a charged particle which has charge equal to that of a proton but mass equal to that of electron. It is formed when a high energy photon breaks into an electron- positron pair near a atomic nucleus.
13. In India, the oath of secrecy to union ministers is administered by whom?
(a) The Prime Minister of India
(b) Comptroller and Auditor General of India
(c) The President of India
(d) Chief Justice of India
Ans: (c) According to Article 75 of Indian constitution, before a Minister enters upon his office, the President shall administer to him the oaths of office and of secrecy according to the forms set out for the purpose in the Third Schedule. Third Schedule of the Constitution contains forms of oath of office and forms of oath of secrecy.
14. After how much time the laws made by Parliament on the state subjects during a National Emergency become inoperative and cease to operate?
(a) Three months
(b) Six months
(c) Nine months
(d) Twelve months
Ans: (b) If approved by both the Houses of Parliament, a National Emergency continues for six months. It can be extended to an indefinite period with an approval of the Parliament for every six months.
15. Match the following : Type of Cell shape Muscle tissue
I. Striated 1. Long, cylindrical and unbranched II. Smooth 2. Long with pointed ends (spindle shaped) III. Cardiac 3. Cylindrical and branched
(a) – 2, II – 3, III – 1
(b) I – 1, II – 3, III – 2
(c) I – 1, II – 2, III – 3
(d) I – 3, II – 1, III – 2
Ans: (c) Striated muscle tissues are striated and multinucleated appearing as long, unbranched cylinders. They are mostly attached to the bones by tendons and so called skeletal muscles.
16. Which of the following groups is/are called phanerogams?
I. Thallophyte II. Bryophyte III. Pteridophyle
(a) Only I
(b) Only II
(c) All I, II and II
(d) No option is correct
Ans: (d) Eichler (1883) divided plant kingdom into two subkingdoms (Cryptogams and Phanerogams). Cryptogamae have conspicuous reproductive structureswith plants having no flower such as algae, fungi, bryophyte and pteridophytes.
17. In January 2018, ‘Swachh Survekshan 2018’ was launched. It will rank how many cities on the National level which have more than 1 lakh population?
(a) 200 (b) 400
(c) 600 (d) 500
Ans: (d) The government, in January 2018, announced the launch of Swachh Survekshan 2018 that will rank 500 cities on national level having more than 1 lakh population. 3,541 cities with less than 1 lakh population will have State and Regional ranking.
18. In November 2017, scientists introduced fully functional artificial muscle to recover damages of ______.
(a) Heart (b) Lungs
(c) Kidney (d) Liver
Ans: (a) Scientists at Duke University in the US, in November 2017, announced to have developed a fully functioning artificial human heart muscle large enough to patch over damage typically seen in patients, who have suffered a heart attack. The advance takes a major step toward the end goal of repairing dead heart muscle in human patients.
19. On 5 March, 2017, who launched an artificial intelligence – driven chatbot named ‘EVA (Electronic Virtual Assistant)’ for customer services?
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) Bank of Baroda
Ans: (c) HDFC Bank, on 5 March, 2017, announced the launch of an electronic virtual assistant (EVA), an artificial intelligence- driven chatbot, for customer services. Eva is India’s first AI-based banking chatbot and can answer millions of customer queries across multiple channels instantly.
20. On 31 January, 2018, the Ministry of Railway announced to set up a massive rail coach factory in which region of Maharashtra?
(a) Konkan (b) Khandesh
(c) Paschim Maharashtra
(d) Marathwada
Ans: (d) The Ministry of Railways, in January 2018, announced to set up of a massive rail coach factory in Latur district i.e. in Marathwada region of Maharashtra. It will help to generate employment opportunities and bring economic development in Marathwada region which is one of the most backward regions of the state.
21. Calculate the time period (in seconds) of a sound wave of wavelength 5 metre travelling with a speed of 500 m/s.
(a) 0.01 (b) 2500
(c) 0.02 (d) 1250
Ans: (a) Time period (denoted by ‘T’) is the time needed for one complete cycle of vibration to pass in a given point. It is given by the formula : T = 1 f (frequency) Frequency is given by the formula : f = c 􀁏 = wave speed c (m/s) / wavelength 􀁏 (m) According to the question, f = 500 5 = 100 hertz So Time period = 1 f = 1 100 = 0.01 seconds
22. During the free fall of the object, the decrease in potential energy, at any point in its path, appears as an equal amount of increase in ______.
(a) kinetic energy
(b) work done
(c) heat energy
(d) gravitational force
Ans: (a) The sum of kinetic energy and potential energy of an object is its total mechanical energy. During the free fall of the object, the decrease in potential energy, at any point in its path, appears as an equal amount of increase in kinetic energy.
23. Water which is suitable for drinking is called ______ water.
(a) hygienic (b) sparkling
(c) potable (d) sanitary
Ans: (c) Potable water is water of a quality suitable for drinking, cooking and personal bathing. It is water that is safe to drink or to use for food preparation.
24. Which of the statements given below are correct?
A. In 2017 Pro Kabaddi League, Manjeet Chillar played for team Tamil Nadu.
B. Pakistan hosted the Badminton 2017 BWF Super Series Finals.
C. India hosted the Badminton 2017 BWF World Senior Champion ships.
(a) Only C
(b) Both B and C
(c) Both A and B
(d) A, B and C
Ans: (a) Manjeet Chillar was the captain of Bengaluru Bulls in Pro Kabaddi League season 1 (2014) and season 2 (2015) and captain of Puneri Paltan in season 3 (January 2016) and season 4 (June 2016). He became captain of Jaipur Pink Panthers in season 5 (2017).
25. Web applications are designed to interpret _______ to display text, images etc.
(a) HTML
(b) Hyperlinks
(c) Computers
(d) World Wide Web 􀁓􀁓􀁓
Ans: (a) In computing, a web application or web app is a client– server computer program which the client (including the user interface and client-side logic) runs in a web browser. It interprets Hypertext Markup Language (HTML), the standard markup language for creating web pages.

Leave a comment