50 Sets – SSC CHSL Setwise General Awareness Papers

Paper 1 SSC General Awareness Sets (CBT)

1. Who takes the decision regarding the savings and loan activities in a Self Help Group (SHG)?
(a) Private Bank
(b) Reserve Bank of India
(c) Members of group
(d) Non Government Organizations
Ans: (c) Self-Help Group (SHG) is a small voluntary association of poor people, preferably from the same socio-economic background, who do not have access to formal financial institutions. They come together for the purpose of solving their common problems through self-help and mutual help.
2. Which amongst the following is not in the list of Maharatna?
(a) Coal India Limited
(b) Steel Authority of India Limited
(c) Hindustan Petroleum Corporation Limited
(d) Bharat Heavy Electricals Limited
Ans: (c) There are 8 Maharatnas at present : Bharat Petroleum Corporation Limited; National Thermal Power Corporation; Oil and Natural Gas Corporation; Steel Authority of India Limited; Bharat Heavy Electricals Limited; Indian Oil Corporation Limited; Coal India Limited; Gas Authority of India Limited. Hindustan Petroleum Corporation Limited is a Navratna.
3. In Indian constitution, the method of election of President has been taken from which country?
(a) Britain (b) USA
(c) Ireland (d) Australia
Ans: (c) The method of election of president in India has been borrowed from Ireland. The removal of the President was borrowed from the US constitution.
4. What is the literal meaning of the term “Quo-Warranto” ?
(a) We command
(b) To forbid
(c) By what authority (or) warrant
(d) None of these
Ans: (c) Quo warranto (Medieval Latin for “by what warrant?”) is a prerogative writ requiring the person to whom it is directed to show what authority they have for exercising some right or power (or “franchise”) they claim to hold.It restrains the person or authority to act in an office which he / she is not entitled to; and thus, stops usurpation of public office by anyone.
5. Who was given the title of “The Ambassador of Hindu – Muslim Unity” for being the architect and mastermind of the historic Lucknow Pact ?
(a) Sir Sayyad Ahmad Khan
(b) Fazl-ul-Haq
(c) Syed Mohammad Sharfuddin Quadri
(d) Muhammad Ali Jinnah
Ans: (d) Muhammad Ali Jinnah, then a member of the Indian National Congress as well as the Muslim League, made both the parties reach an agreement in Lucknow in 1916 to pressurize the British government to adopt a more liberal approach to India and give Indians more authority to run their country. Due to the reconciliation brought about by Jinnah between the Congress and the League, Sarojini Naidu, gave him the title of “the Ambassador of Hindu-Muslim Unity”.
6. What is the name of the court poet of King Harshavardhana?
(a) Tulsidas (b) Banabhatta
(c) Surdas (d) Raskhan
Ans: (b) Banabhatta was the Asthana Kavior court poet in the court of King Harsha Vardhana, who reigned c. 606–647 CE in north India f irst from Thanesar, and later Kannauj.
7. Marble comes under which category of rocks?
(a) Sedimentary
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) None of these
Ans: (c) Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamor – phism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphite.
8. Which of the following is most important for absorption of heat radiated from the Sun as well as from the Earth?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Carbon monoxide
(d) Nitrogen
Ans: (a) Carbon dioxide is a greenhouse gas that absorbs heat radiated from the Sun as well as re-radiated heat from the Earth’s surface. It not only retains the solar radiation, but, absorbs thermal infrared energy (heat) radiated by the surface.
9. Which among the following has segmented body?
(a) Phylum Mollusca.
(b) Phylum Arthopoda
(c) Phylum Annelida
(d) Phylum Coelenterata
Ans: (c) The Annelida, also known as the ringed worms or segmented worms, are a large phylum, with over 17,000 extant species including ragworms, earthworms, and leeches. The fundamental characteristic of the phylum is the division of the body into a linear series of cylindrical segments, or metameres.
10. Synapse gap is present between which of the following?
(a) Two neurons
(b) Brain and Spinal Cord
(c) Two Kidneys
(d) None of these
Ans: (a) The gap between the two neurons is called the synapse. It is a structure that permits a neuron (or nerve cell) to pass an electrical or chemical signal to another neuron.
11. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?
(a) Large Intestine
(b) Bladder
(c) Small Intestine
(d) Stomach
Ans: (c) The inner walls of the small intestine have thousands of finger-like outgrowths called villi (singular villus). The villi increases the absorption of the digested food.
12. Which of the following is not a vector quantity?
(a) Acceleration
(b) Electric current
(c) Force
(d) Velocity
Ans: (b) For a physical quantity to be termed a vector quantity, having magnitude and direction is not enough. The quantity should obey the laws of vector addition, too.
13. The phenomena of raising the outer edge of the curved roads above the inner edge to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safe turn is called _____.
(a) banking of roads
(b) cornering of roads
(c) elevation of roads
(d) tempering of roads
Ans: (a) The phenomenon of raising outer edge of the curved road above the inner edge is to provide necessary centripetal force to the vehiclesto take a safer turn and the curved road is called Banking of Roads. If a car is on a level (unbanked) surface, the forces acting on the car are its weight, mg, pulling the car downward, and the normal force, N, due to the road, which pushes the car upward.
14. C++ is ________.
(a) an operating system
(b) a programming language
(c) a software
(d) None of these
Ans: (b) C++ is a general-purpose programming language. It has imperative, object-oriented and generic programming features, while also providing facilities for low-level memory manipulation.It was designed with a bias toward system programming and embedded, resource- constrained and large systems, with performance, efficiency and flexibility of use as its design highlights.
15. What are isobars?
(a) Elements with same atomic number but different mass number
(b) Elements with different atomic number but same mass number
(c) Elements with different atomic number and different mass number
(d) Elements with same atomic number and same mass number
Ans: (b) Isobars are atoms of different chemical elements that have the same number of nucleons. Correspondingly, isobars differ in atomic number (number of protons) but have the same mass number.
16. Which of the following pairs is INCORRECT?
I. Haematite : Iron II. Pitchblende : Copper III. Monazite : Thorium
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only I and II
(d) Only I and III
Ans: (b) Pitchblende is a radioactive, uranium-rich mineral and ore. It has a chemical composition that is largely UO2, but also contains UO3 and oxides of lead, thorium, and rare earth elements.
17. In which year did Kyoto Protocol came into force?
(a) 2004 (b) 2005
(c) 2006 (d) 2007
Ans: (b) The Kyoto Protocol was adopted in Kyoto, Japan, on December 11, 1997 and entered into force on February 16, 2005. It is an international treaty which extends the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) that commits State Parties to reduce greenhouse gas emissions.
18. The 7th pay commission has retained the rate of annual increment of _____.
(a) 2% (b) 2. 57%
(c) 3% (d) 3. 5%
Ans: (c) The 7th Central Pay Commission has retained the rate of annual increment at 3 per cent. The 7th CPC has also recommended withholding of annual increments in the case of those employees who are not able to meet the benchmark either for MACP or a regular promotion within the first 20 years of their service.
19. Who discovered malaria causing germs?
(a) Christiaan Bernard
(b) Charles Louis Alphonse Laveran
(c) Dmitry Ivanovsky
(d) Martinus William Beijerinck
Ans: (b) Charles Louis Alphonse Laveran, a French army surgeon stationed in Constantine, Algeria, discovered that malaria was caused by a protozoan parasite in 1880. For his discovery, Laveran was awarded the Nobel Prize in 1907.
20. Match the following F–1 Race Winner
1. F–1 Australia a.Sebastian Grand Prix, 2017 Vettel
2. F–1 Russian b.Lewis Grand Prix, 2017 Hamilton
3. F–1 Chinese c. Valtteri Grand Prix, 2017 Bottas
(a) 1-a, 2-b, 3-c
(b) 1-b, 2-a, 3-c
(c) 1-b, 2-c, 3-a
(d) 1-a, 2-c, 3-b
Ans: (d) F1 Australian Grand Prix 2017 : Sebastian Vettel (Germany); F1 Russian Grand Prix 2017: Valtteri Bottas (Finland) won the race by 0.617 seconds over Sebastian Vettel, the smallest winning margin since the 2016 Abu Dhabi Grand Prix; F1 Chinese Grand Prix 2017: Lewis Hamilton (Britain)
21. Which of the following pair is INCORRECT?
(a) Amjad Ali Khan – Tabla
(b) Ustad Bismillah Khan – Shehnai
(c) Hema Malini – Bharatnatyam
(d) Shambhu Maharaj – Kathak
Ans: (a) Amjad Ali Khanis an Indian classical musician who plays the Sarod. His family is part of the Bangash lineage and Khan is in the sixth generation of musicians; his family claims to have invented the sarod.
22. Who was conferred with the 2016 Nobel Prize for Literature?
(a) Bob Dylan
(b) Oliver Hart
(c) Yoshinori Ohsumi
(d) J. Michael Kosterlitz
Ans: (a) The Nobel Prize in Literature 2016 was awarded to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”. Regarded as the voice of a generation for his influential songs from the 1960s onward, Dylan is the only singer-songwriter to win the award.
23. Who is the author of the book titled ‘The Gita for Children’?
(a) Puja Changoiwala
(b) Ruchira Gupta
(c) Priyanka Mookerjee
(d) Roopa Pai
Ans: (d) The Gita for Children has been authored by Roopa Rai. The Bhagavad Gita is the holy book of the Hindus.
24. With which country India celebrated its 25th year of diplomatic ties in 2017?
(a) France (b) Russia
(c) Israel (d) China
Ans: (c) India and Israel are celebrating 2017 as the silver jubilee of their diplomatic relations. Ever since the establishment of diplomatic relations in 1992, India and Israel have been cooperating in many areas like defence, agriculture, science and technology, etc.
25. Which Asian country has opened ‘Duge Bridge’ (world’s highest road bridge) for use in year 2016?
(a) China (b) Russia
(c) Japan (d) India
Ans: (a) Duge Bridge, the world’s highest bridge, was opened in south western China in December 2016. is raised 564 metres above the Beipan River in mountainous southwest China, making it the highest bridge ever built.

Leave a comment