45. Impact of British Rule on Indian Economy

187. There was no independent development of industries in India during British rule because of the
(A) Absence of heavy industries
(B) Scarcity of foreign capital
(C) Scarcity of natural resources
(D) Preference of the rich to invest in land
Ans: (A)


188. The term ‘imperial preference’ was applied to the
(A) Special privileges on British imports in India
(B) Racial discrimination by the Britishers
(C) Subordination of Indian interest to that of the British
(D) Preference given to British political agents over Indian Princes
Ans: (A)


189. Who introduced Ist-e-Marari settlement?
(A) Wellesley
(B) Warren Hastings
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Dufferin
Ans: (C)


190. Which Governor-General introduced the permanent land revenue system in India?
(A) Lord John Shore
(B) Lord Clive
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Warren Hastings
Ans: (C)


191. The ‘Permanent Settlement’ was made with
(A) Zamindars
(B) Village communities
(C) Muqaddamas
(D) Peasants
Ans: (A)


192. The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of Lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions?
(A) Making Zamindar’s position stronger vis-a-vis the ryot
(B) Making East India Company an overlord of Zamindars
(C) Making judicial system more efficient
(D) None of the above statements
(A), (B) and (C) are correct
Ans: (D)


193. Permanent Settlement of Lord Cornwallis was introduced in the year
(A) 1787 A.D. (B) 1789 A.D.
(C) 1790 A.D. (D) 1793 A.D.
Ans: (D)


194. Which one of the following is correct about the permanent settlement introduced in Bihar?
(A) The Zamindars were deprived of the ownership of the land
(B) The right of ownership of land was made hereditary and transferable for the Zamindars
(C) Land revenue was constitutionalised
(D) Abolition of Zamindari
Ans: (B)


195. Under the Permanent Settlement, 1793, the Zamindars were required to issue pattas to the former which were not issued by many of the Zamindars. The reason was
(A) the Zamindars were trusted by the farmers
(B) there was no officials check upon the Zamindars
(C) it was the responsibility of the British government
(D) the farmers were not interested in getting pattas
Ans: (B)


196. Sir Thomas Munro is associated with the land revenue settlement
(A) Permanent Settlement
(B) Mahalwari Settlement
(C) Ryotwari Settlement
(D) None of the above
Ans: (C)


197. In…… the rights of the tenants on land in Bengal and Bihar were given to the Bengal Tenency Act.
(A) 1885 (B) 1886
(C) 1889 (D) 1900
Ans: (A)


198. The Ryotwari settlement was introduced by British in the
(A) Bengal Presidency
(B) Madras Presidency
(C) Bombay Presidency
(D) Madras & Bombay Presidency
Ans: (D)


199. Who started Ryotwari system?
(A) Thomas Munro
(B) Martin Burda
(C) Cornwallis
(D) Lord Dalhousie
Ans: (A)


200. When was the first tea company established in Assam?
(A) 1835 (B) 1837
(C) 1839 (D) 1841
Ans: (C)


201. In British System Ryotwari land revenue collection was prevalent in
(A) North India (B) East India
(C) West India (D) South India
Ans: (D)


202. Who among the following leaders did not believe in the drain theory of Dadabhai Naoroji?
(A) B.G. Tilak
(B) R.C. Dutt
(C) M.G. Ranade
(D) Sir Syed Ahmad Khan
Ans: (D)


203. Who is the exponent of the Theory of ‘Economic Drain’ of India during the British Rule?
(A) M.N. Roy
(B) Jai Prakash Narayan
(C) Rammanohar Lohiya
(D) Dadabhai Naoroji
Ans: (D)


204. Who considered that ‘British Economic Policy is disgusting in India’?
(A) B.G. Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Karl Marx
(D) Adam Smith
Ans: (C)


205. Who authored the book ‘Poverty and the Unbritish Rule in India’?
(A) Amartya Kumar Sen
(B) Ramesh Chandra Dutt
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Dadabhai Naoroji
Ans: (D)


206. With reference to the period of colonial rule in India ‘Home Charges’ formed an important part of the drain of wealth from India. Which of the following funds constituted ‘Home Charges’?
1. Funds used to support the Indian Office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) 1 and 2
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


207. Which one of the following statements correctly define the term ‘Drain theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji?
(A) That the resources of the country were being utilized in the interest of Britain
(B) That a part of Indians national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns
(C) That the British industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power
(D) That the British good were being imported to the country making it poor day by day
Ans: (B)


208. Consider the following statements. The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he
1. exposed the economic exploitation of India by the British.
2. interpreted the ancient Indian texts and restored the selfconfidence of Indians.
3. stressed the need for eradication of all the social evils before anything else. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


209. Who of the following were economic critic/critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R.C. Dutt Select the correct answer using the code given below
(A) Only 1 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


210. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements.
1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.
2. The Government gave Pattas to the Ryots.
3. The lands were surveyed and assessed before being taxed. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 3 (D) None of these
Ans: (C)


211. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below the statements. Assertion (A): Generally India had a favourable balance of trade during the British rule. Reason (R): The drain of wealth took the form of unrequired exports. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


Pages: 1 2 3 4 5

Leave a Reply