Modern History

41. Arrival of European Companies

1. Who was the first Portuguese Viceroy in India?
(A) Diaz
(B) Vasco-da-Gama
(C) Almeida
(D) Albuquerque
Ans: (C)


2. In which year Vasco-da-Gama arrived at Calicut?
(A) 1350 A.D. (B) 1498 A.D.
(C) 1530 A.D. (D) 1612 A.D.
Ans: (B)


3. Who among the following had welcomed Vasco-da-Gama at Calicut?
(A) Gasper Correa
(B) Albuquerque
(C) Zamorin
(D) Don Ahnaida
Ans: (C)


4. Who was the real founder of Portuguese power in India?
(A) Vasco-da-Gama
(B) Albuquerque
(C) Bartholomuse Dies
(D) George Oxdone
Ans: (B)


5. When did Vasco-da-Gama come to India?
(A) 1496 (B) 1497
(C) 1498 (D) 1600
Ans: (C)


6. Who were the first Europeans to come to India for trade?
(A) Dutch (B) English
(C) French (D) Portuguese
Ans: (D)


7. At which one of the following places in India did the Portuguese build their first fortress?
(A) Anjidiv (B) Cannanore
(C) Cochin (D) Goa
Ans: (C)


8. Among the following factories in Bengal, the one established by the Portuguese was
(A) Bandel (B) Chinsurah
(C) Hooghly (D) Shrirampur
Ans: (C)


9. Who were the first Europeans to set up sea trade centres in India?
(A) The English
(B) The French
(C) The Portuguese
(D) The Dutch
Ans: (C)


10. Which one of the followings is connected with ‘Blue Water’ policy?
(A) De Almeida (B) Albuquerque
(C) Dupleix (D) Robert Clive
Ans: (A)


11. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by
(A) Portuguese (B) French
(C) Danish (D) British
Ans: (A)


12. Who among the following Europeans, was the last to come to pre-independence India as traders?
(A) Dutch (B) English
(C) French (D) Portuguese
Ans: (C)


13. Who among the following was the founder of Calcutta?
(A) Charles Ayar
(B) Job Charnock
(C) Garold Angiyar
(D) William Novris
Ans: (B)


14. The first to start a joint stock company to trade with India were the
(A) Portuguese (B) Dutch
(C) French (D) Danish
Ans: (B)


15. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is not correct?
(A) The Portuguese captured Goa in 1499
(B) The English opened their first factory in South India at Masulipatnam
(C) In Eastern India, the English company opened its first factory in Orissa in 1633
(D) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746
Ans: (A)


16. Which one of the following is the correct statement?
(A) The modern Kochi was a Dutch colony till India’s independence
(B) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi
(C) The modern Kochi was first a Dutch Colony before the Portuguese took over from them
(D) The modern Kochi never became a part of the British colony
Ans: (B)


17. In which of the following places the Dutch established their trading centre in India?
(A) Nagappattinam, Chinsura, Machilipatnam
(B) Surat, Bharuch, Agra
(C) Cochin, Ahmedabad, Patna
(D) All of the above
Ans: (D)


18. Which of the following British companies got the first charter permitting them to trade in India?
(A) Levant Company
(B) East India Company
(C) The English Company trading to the East Indies
(D) Ostend Company
Ans: (A)


19. The secret of success of East India Company in India was
(A) Absence of Nationalism in India
(B) The company army received Western training and they had modern arms
(C) Indian Soldiers had lackness of fidelity consequently who play them sufficient could have them on his service
(D) All above three
Ans: (D)


20. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (B)


21. Which one of the following was the Emperor of India when British East India Company was formed in London?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (A)


22. During British rule which region of India was famous for the production of opium?
(A) Bihar
(B) Southern India
(C) Gujarat
(D) Assam
Ans: (A)


23. Where in India did Britishers set up their first factory in 1612?
(A) Goa
(B) Hooghly in Bengal
(C) Amarkot
(D) Surat
Ans: (D)


24. Which one of the following European trading company was the first to establish its factory at Surat?
(A) The Dutch
(B) The English
(C) The French
(D) The Portuguese
Ans: (B)


25. Which of the British officials defeated Portuguese at Sowlley?
(A) William Hawkins
(B) Thomas Best
(C) Thomas Roe
(D) Josiah Child
Ans: (B)


26. Bombay was taken over by the English East India Company from
(A) The Dutch
(B) The French
(C) The Danish
(D) The Portuguese
Ans: (D)


27. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory
(trading post)?
(A) Bangalore (B) Madras
(C) Masulipattam (D) Surat
Ans: (D)


28. Which one of the following was the immediate cause of the First Carnatic War?
(A) Anglo-French Rivalry
(B) Austrian War of Succession
(C) Issues of Carnatic Succession
(D) Capture of French ships by the British
Ans: (D)


29. Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb?
(A) Aungier
(B) Sir John Child
(C) Sir John Gayer
(D) Sir Nicholas Waite
Ans: (B)


30. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian Princess with a view to acquire territories?
(A) Clive
(B) Dupleix
(C) Albuquerque
(D) Warren Hastings
Ans: (B)


31. Carnatic War was fought between
(A) English and French
(B) English and Dutch
(C) English and Marathas
(D) Haider Ali and Marathas
Ans: (A)


32. French East India Company was constituted during the reign of
(A) Louis XIV (B) Louis XIII
(C) Louis XV (D) Louis XVI
Ans: (A)


33. In India, among the following locations, the French established their earliest factory at
(A) Surat (B) Pulicat
(C) Cochin (D) Kasim Bazar
Ans: (A)


34. Which of the following factories of Bengal was established by the Dutch?
(A) Bandel (B) Chinsurah
(C) Hooghly (D) Srirampur
Ans: (B)


35. Who among the following is considered the founder of French Company in India?
(A) Richelieu
(B) Mazarin
(C) Colbert
(D) Franco Martin
Ans: (C)


36. Identify the region from where Europeans got best shora and opium.
(A) Bihar (B) Gujarat
(C) Bengal (D) Madras
Ans: (A)


37. The French failed to establish power in the Deccan because
(A) Duplex was not a capable general
(B) The English had a strong army
(C) The French were not liked by the Indians
(D) Pondicherry was not a strategic centre
Ans: (B)


38. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Voyagers)
(a) Vasco-da-Gama
(b) Christopher Columbus
(c) Captain Cook
(d) Tasman List-II (Countries)
1. Spain 2. Portugal
3. Holland 4. Great Britain Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 1 4 3
(C) 1 4 3 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


39. Consider the following.
1. Assessment of land revenue of the basis of nature of the soil and the quality of crops.
2. Use of mobile cannons in warfare.
3. Cultivation of tobacco and red chillies. Which of the above was/were introduced into India by the English?
(A) Only 1 (B) 1 and 2
(C) 2 and 3 (D) None of these
Ans: (D)


40. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) First Carnatic War
(b) Third Carnatic War
(c) Second Carnatic War
(d) First Mysore War List-II
1. Ended by Treaty of Paris
2. Britishers Lost
3. Inconclusive War
4. Ended by Treaty of Aix La Chapelle Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 4 1 3
(C) 4 1 3 2 (D) 3 1 4 2
Ans: (C)


41. With reference to Pondicherry
(Now Puducherry), consider the following statements.
1. The first European power to occupy Pondicherry were the Portuguese.
2. The second European power to occupy Pondicherry were the French.
3. The English never occupied Pondicherry. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) Only 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


42. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Pondicherry (b) Goa
(c) Tranquebar (d) Sadras List-II
1. Dutch
2. French
3. Portuguese
4. Danish (Dane) Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 2 3 4
(C) 3 4 1 2 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


43. The following European Powers entered into Indian trade at one time or the other.
1. The English
2. The Dutch
3. The French
4. The Portuguese Select the correct chronological order of their entry from the code given below. Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 2, 1, 3
(C) 3, 4, 2, 1 (D) 2, 3, 4, 1
Ans: (B)


Pages: 1 2 3 4 5

Leave a Reply