Haryana Objective GK

Chapter 1 Geographical Features & Climate


1 The river Yamuna flows on …….boundary .
[1] Eastern [2] Northern
[3] Western [4] Southern
Ans: [1]


2 Haryana is a landlocked state, which lies between latitudes.
[1] 8°37′ to 31°35′
[2] 24°26′ to 27°28′
[3] 29°20′ to 31°30′
[4] 27°39′ to 30°55′
Ans: [4]


3 What is total area ?
[1] 33,212 sq km [2] 44,212 sq km
[3] 55,212 sq km [4] 44,000 sq km
Ans: [2]


4 Haryana is ………… largest state of India?
[1] 5th [2] 29th [3] 16th [4] 21st
Ans: [4]


5 Haryana shares boundary with how many states?
[1] 3 [2] 5 [3] 6 [4] 4
Ans: [2]


6 Which among following state shares boundary with Haryana?
[1] Himachal Pradesh
[2] Rajasthan
[3] Uttar Pradesh
[4] All of above
Ans: [4]


7 Which state lies to South-West ?
[1] Gujarat [2] Punjab
[3] Rajasthan [4] Uttar Pradesh
Ans: [3]


8 Which of following neighbouring state  lies in its East?
[1] Rajasthan
[2] Uttar Pradesh
[3] Himachal Pradesh
[4] Punjab
Ans: [2]


9 Shivalik hills are present in which part ?
[1] Northern [2] North-Western
[3] North-Eastern [4] Western
Ans: [3]


10 The Shivalik hills are not found in district of
[1] Ambala [2] Panchkula
[3] Sirsa [4] Yamunanagar
Ans: [3]


11 Morni hills is located in which district ?
[1] Mahendragarh
[2] Panchkula
[3] Ambala
[4] Karnal
Ans: [2]


12 The highest point of Morni hills is known as
[1] Karoh peak [2] Garoh peak
[3] Tosa peak [4] Grasher peak
Ans: [1]


13 What is average level of elevation of Yamuna-Ghaggar plain ?
[1] 300-375 m [2] 500-1000 m
[3] 300-1200 m [4] 200 m
Ans: [1]


14 The Piedmont plains  is drained by which two rivers?
[1] Yamuna and Markanda
[2] Yamuna and Saraswati
[3] Yamuna and Ghaggar
[4] Yamuna and Chotang
Ans: [3]


15 The alluvial plains  extend in which among following districts?
[1] Kaithal [2] Panchkula
[3] Karnal [4] Both [1] and [3]
Ans: [4]


16 What are flood plains of Ghaggar river called ?
[1] Bangar [2] Khadar
[3] Bet [4] Nelli
Ans: [4]


17 Which of following districts does not come under semi-desert plain ?
[1] Sirsa [2] Fatehabad
[3] Hisar [4] Karnal
Ans: [4]


18 Keekar and Khair trees are prevalent in which region ?
[1] Flat alluvial plains
[2] Semi desert plains
[3] Yamuna-Ghaggar plains
[4] Piedmont plains
Ans: [2]


19 The Aravalli hills do not run through
[1] Punjab [2] Haryana
[3] Gujarat [4] Rajasthan
Ans: [1]


20 The main presence of Aravalli hills is found in district of
[1] Ambala [2] Rohtak
[3] Gurugram [4] Yamunanagar
Ans: [3]


21 The highest elevated area of Aravalli hills  is
[1] Mewat hills [2] Karoh peak
[3] Tipra hills [4] Dhansi hills
Ans: [4]


22 Where are floating Sandy Plains found ?
[1] Gurugram [2] Rewari
[3] Mahendragrah [4] All of above
Ans: [4]


23 Which of following regions has lowest elevation ?
[1] Semi Desert Plains
[2] Marshy Land
[3] Alluvial Plains
[4] Piedmont Plains
Ans: [2]


24 Climate  is
[1] continental type
[2] sub-tropical continental type
[3] sub humid temperate type
[4] sub-humid sub-tropical type
Ans: [2]


25 Which of following districts receives highest rainfall ?
[1] Yamunanagar [2] Ambala
[3] Gurgaon [4] Sonipat
Ans: [2]


26 Which of following districts receives least rainfall in Harayna?
[1] Hisar [2] Sirsa
[3] Rohtak [4] Faridabad
Ans: [2]


27 Assertion [1] Ambala receives highest rainfall .


Reason [R] It is surrounded by Shivalik hills.


Codes
[1] Both A and R are true and R is correct explanation of A.
[2] Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
[3] A is true, but R is false
[4] A is false, but R is true
Ans: [1]


28 Assertion [1] Haryana is a plain state.


Reason [R] Its altitude is 700-3600 ft.


Codes
[1] Both A and R are true and R is correct explanation of A
[2] Both A and R are true but R is not correct explanation of A
[3] A is true, but R is false
[4] A is false, but R is true
Ans: [1]


29 Consider following statements

  1. Haryana lies between longitude of 7427to 7736.
  2. Shivalik and Aravalli hills lie in Southern part of state.

Which of statements given above is/are correct?
[1] Only I [2] Only II
[3] Both I and II [4] None of above
Ans: [1]


30 Consider following statements

  1. Haryana receives 80% of rainfall in monsoon season.
  2. Shivalik region receives highest rainfall .

Which of statements given above is/are correct?
[1] Only I
[2] Only II
[3] Both I and II
[4] None of above
Ans: [3]


31 Which one is correctly matched?
[1] Karoh peak Shivalik hill
[2] Dhansi hills Morni hill
[3] Mewat hills Aravalli hill
[4] Ghaggar plain Semi-desert plain
Ans: [3]

Leave a comment