600 MCQs Medieval India

Medieval History

16. Muslim Invasion of India

1. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by
(A) The Greeks (B) The Romans
(C) The Chinese (D) The Arabs
Ans: (D)


2. Hazrat Muhammad, the prophet, was born in the year
(A) 570 A.D. (B) 622 A.D.
(C) 642 A.D. (D) 670 A.D.
Ans: (A)


3. First Muslim attack on India occurred in the year
(A) 674 (B) 1013
(C) 711 (D) None of these
Ans: (C)


4. When Muhammad-Bin-Qasim conquer Sindh?
(A) 173 A.D. (B) 716 A.D.
(C) 712 A.D. (D) 719 A.D.
Ans: (C)


5. Where is Mecca?
(A) Syria (B) Iran
(C) Iraq (D) Saudi Arab
Ans: (D)


6. The first Muslim invaders of India were
(A) The Ghaznavids
(B) The Ghurids
(C) The Arabs
(D) None of the above
Ans: (C)


7. First Muslim invader in India was
(A) Qutbuddin Aybak
(B) Muhammad Ghazni
(C) Muhammad-Bin-Qasim
(D) Muhammad Ghori
Ans: (C)


8. Who among the following was the founder of Ghaznavid dynasty?
(A) Alaptigin (B) Mahmud
(C) Sebuktigin (D) Ismail
Ans: (A)


9. Muhammad-Bin-Qasim was a
(A) Turk (B) Mongol
(C) Arab (D) Turk-Afghan
Ans: (C)


10. Who was the court historian of Mahmud of Ghazni?
(A) Hassan Nizami
(B) Utbi
(C) Firdausi
(D) Chand Bardai
Ans: (B)


11. Which of the following Chandela King was not defeated by Mahmud Ghaznavi?
(A) Dhnaga (B) Vidyadhar
(C) Jaishakti (D) Danga
Ans: (B)


12. Who was the author of ‘Shahnama’?
(A) Utbi (B) Firdausi
(C) Al-Biruni (D) Barani
Ans: (B)


13. Firdausi, the author of Shahnama was associated with the court of
(A) Subuktagin
(B) Mahmud Ghazanavi
(C) Muhammad Ghori
(D) Alaptagin
Ans: (B)


14. Al-Biruni came to India in
(A) 9th century A.D.
(B) 10th century A.D.
(C) 11th century A.D.
(D) 12th century A.D.
Ans: (C)


15. The famous historian who visited India with Mahmud of Ghazni was
(A) Ferishta (B) Al-Biruni
(C) Afif (D) Ibn Battuta
Ans: (B)


16. Which one of the following statements about Al-Biruni is not correct?
(A) He was a secular author
(B) His writing was influenced by India
(C) He was a Sanskrit Scholar
(D) He was an expert of trigonometry
Ans: (A)


17. Which scholar came to India with Mahmud Ghazni?
(A) Ibn Battuta
(B) Al-Biruni
(C) Amir Khusrau
(D) Farishta
Ans: (B)


18. Who among the following issued silver coins with Sanskrit legend on one side?
(A) Muhammad-Bin-Qasim
(B) Mahmud of Ghazni
(C) Sher Shah
(D) Akbar
Ans: (B)


19. The first Muslim who studied Puranas was
(A) Abul Fazal
(B) Abdul Qadir Badayuni
(C) Al-Biruni
(D) Dara Shikoh
Ans: (C)


20. Who defeated Muhammad Ghori for the first time?
(A) Bhima-II
(B) Prithviraj Chauhan
(C) Jaichand
(D) Prithviraj-II
Ans: (A)


21. Which one of the following rulers from Central Asia conquered North India in 1192?
(A) Jalaluddin Mankbarni
(B) Mahmud of Ghazni
(C) Shihabuddin Muhammad Ghori
(D) Genghis Khan
Ans: (C)


22. Which one of the following kings was defeated by Muhammad Ghori in the battle of Chandawar?
(A) Prithviraj Chauhan
(B) Jaichand
(C) Kumarpala
(D) Bhima-II
Ans: (B)


23. In which battle Muhammad Ghori defeated Jaichand?
(A) Battle of Tarain (1191 A.D.)
(B) Battle of Tarain (1192 A.D.)
(C) Battle of Chandawar (1194 A.D.)
(D) Battle of Kannauj (1194 A.D.)
Ans: (C)


24. Battle that laid the foundation of Muslim domination in India was
(A) First Battle of Tarain
(B) Second Battle of Tarain
(C) First Battle of Panipat
(D) Second Battle of Panipat
Ans: (B)


25. Whom had Muhammad Ghori defeated in 1194 in the Battle of Chandawar?
(A) Kumarpala
(B) Jaichand
(C) Govindraj
(D) Bhima-II
Ans: (B)


26. Muhammad Ghori granted first Aqta in India to
(A) Tajuddin Yalduj
(B) Qutbuddin Aibak
(C) Shamsuddin Iltutmish
(D) Nazir-ud-din Qubacha
Ans: (B)


27. Coins of which Muslim ruler bear an image of Devi Lakshmi?
(A) Muhammad Ghori
(B) Allauddin Khalji
(C) Akbar
(D) None of the above
Ans: (A)


28. Assertion (A): Mohd. Ghazni invaded India seventeen times. Reason (R): He wanted to establish permanent Muslim Empire in India. Select the correct answer from the given code. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


29. Which slave of Muhammad Ghori conquered Bengal and Bihar?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Bakhtiyar Khalji
(D) Yaldauj
Ans: (C)


30. Arrange the following names chronologically and select correct answer from the code given below.
1. Genghis Khan
2. Mahmud Ghaznavi
3. Muhammad Ghori
4. Taimur Code
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 1, 4
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 4, 1, 2, 3
Ans: (B)


Leave a comment