Ancient History

1. Stone Age

1. In Mesolithic context, evidence of animal domestication has been found at
(A) Langhnaj
(B) Birbhanpur
(C) Adamgarh
(D) Chopani Mando
Ans: (C)


2. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in
(A) Lower Palaeolithic period
(B) Middle Palaeolithic period
(C) Upper Palaeolithic period
(D) Mesolithic period
Ans: (D)


3. The three-age system, divided into stone, bronze and iron from the collection of Copenhagen museum was coined by
(A) Thomson (B) Lubbock
(C) Taylor (D) Childe
Ans: (A)


4. Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tool in India, was a/an
(A) Geologist
(B) Archaeologist
(C) Paleobotanist
(D) Both (A) and (B)
Ans: (D)


5. Bone ornaments in the Mesolithic context in India have been obtained from
(A) Sarai Nahar Rai
(B) Mahadaha
(C) Lekhahia
(D) Chopani Mando
Ans: (B)


6. From which one of the following sites bone implements have been found?
(A) Chopani Mando
(B) Kakoria
(C) Mahadaha
(D) Sarai Nahar Rai
Ans: (C)


7. The cultivation of cereals first started in
(A) Neolithic Age
(B) Mesolithic Age
(C) Palaeolithic Age
(D) Proto-Historic Age
Ans: (A)


8. Three human skeletons in a single grave were recovered at
(A) Sarai Nahar Rai
(B) Damdama
(C) Mahadaha
(D) Langhnaj
Ans: (B)


9. The first cereal used by man was
(A) Wheat (B) Rice
(C) Barley (D) Sorghum
Ans: (C)


10. The earliest evidence of man in India is found in
(A) Nilgiri Hills
(B) Shiwalik Hills
(C) Nallamala Hills
(D) Narmada Valley
Ans: (D)


11. Name the site which has revealed the earliest evidence of settled life?
(A) Dholavira
(B) Kile Gul Mohammad
(C) Kalibangan
(D) Mehrgarh
Ans: (D)


12. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from
(A) Koldihwa (B) Lahuradeva
(C) Mehrgarh (D) Tokwa
Ans: (B)


13. The earliest evidence of agriculture in Indian Sub-continent is found at
(A) Lothal (B) Harappa
(C) Mehrgarh (D) Mundigak
Ans: (C)


14. The earliest evidence of agriculture in the Indian Sub-continent has been obtained from
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Koldihwa
(D) Mehrgarh
Ans: (D)


15. The cultural remains from Stone Age to Harappan civilization have been obtained from which one of the following ancient sites?
(A) Amri (B) Mehrgarh
(C) Kotdiji (D) Kalibangan
Ans: (B)


16. Which one of the following periods is also known as Chalcolithic Age?
(A) Old Stone Age
(B) New Stone Age
(C) Copper Age
(D) Iron Age
Ans: (C)


17. In which state, the Navdatoli is located?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Chhattisgarh
(D) Madhya Pradesh
Ans: (D)


18. Navdatoli was excavated by
(A) K.D. Bajpai
(B) V.S. Wakankar
(C) H.D. Sankalia
(D) Mortimer Wheeler
Ans: (C)


19. Ash mound is associated with the Neolithic site at
(A) Budihal
(B) Sangana Kallu
(C) Koldihwa
(D) Brahmagiri
Ans: (B)


20. Megaliths have been identified as
(A) Caves for hermits
(B) Burial sites
(C) Temple sites
(D) None of the above
Ans: (B)


21. In India, from which rock-shelter, pictures has been found the most?
(A) Ghagharia (B) Bhimbetka
(C) Lekhahia (D) Adamgarh
Ans: (B)


22. ‘Bhimbetka’ is famous for
(A) Rock Paintings
(B) Buddhist Statues
(C) Minerals
(D) Origin of Son River
Ans: (A)


23. Where are the caves of Bhimbetka situated?
(A) Bhopal
(B) Pachmarhi
(C) Singrauli
(D) Abdullahganj-Raisen
Ans: (D)


24. Which one of the following places is famous for pre-historic paintings?
(A) Ajanta
(B) Bhimbetka
(C) Bagh
(D) Amravati
Ans: (B)


25. In the Chalcolithic period people of Maharashtra buried their dead under the floor of their houses in the following orientation
(A) North to South position
(B) East to West position
(C) South to North position
(D) West to East position
Ans: (A)


26. The Ochre-coloured Pottery
(O.C.P.) was christened at
(A) Hastinapur (B) Ahichhatra
(C) Noh (D) Red Fort
Ans: (A)


27. The evidence of burying the dog with human body is found from which of the following places?
(A) Burzahom (B) Koldihwa
(C) Chaupani (D) Mando
Ans: (A)


28. Which of the following sites has yielded skeleton of the dog along with human skeleton in burial?
(A) Brahmagiri (B) Burzahom
(C) Chirand (D) Maski
Ans: (B)


29. From which rock shelter of Vindhyas, a maximum number of human skeletons have been found?
(A) Morahana Pahar
(B) Ghagharia
(C) Baghahi Khor
(D) Lekhahia
Ans: (D)


30. The evidence of pit dwelling has been obtained from
(A) Burzahom (B) Koldihwa
(C) Brahmagiri (D) Sanganakallu
Ans: (A)


31. Where is the National Human Museum situated?
(A) Guwahati (B) Bastar
(C) Bhopal (D) Chennai
Ans: (C)


32. Which of these departments/ministries deals with Archaeological Survey of India as an accessory office?
(A) Culture
(B) Tourism
(C) Science and Technology
(D) Human Resource and Development
Ans: (A)


Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Leave a Reply