Indian National Movement

1. Revolution of 1857

1. The immediate cause of India’s first war of independence was
(A) Doctrine of Lapse by Lord Dalhousie
(B) Suspicion about British interference in religion
(C) Military discontent
(D) Economic exploitation of India
Ans: (B)


2. Mangal Pandey incident took place at
(A) Meerut (B) Barrackpore
(C) Ambala (D) Lucknow
Ans: (B)


3. With which uprising is Mangal Pandey associated?
(A) Barrackpore (B) Meerut
(C) Delhi (D) None of these
Ans: (A)


4. When was the new Enfield Rifle with greased cartridges introduced in the British Indian Army?
(A) November, 1856
(B) December, 1856
(C) January, 1857
(D) February, 1857
Ans: (B)


5. Who among the following was bestowed with the title of Sahebe- Alam Bahadur by Bahadur Shah during the uprising of 1857?
(A) Azimullah (B) Birjis Qadir
(C) Bakht Khan (D) Hasan Khan
Ans: (C)


6. Which one of the following conceptions is true about the Revolt of 1857?
(A) Indian historians have described it as an Indian mutiny
(B) British historians have described it as a war of independence
(C) It gave a death blow to the system of East India Company’s rule in India
(D) It was for the improvement of the administrative machinery in India
Ans: (C)


7. The first war of Independence
(1857) started from
(A) Lucknow (B) Jhansi
(C) Meerut (D) Kanpur
Ans: (C)


8. What was the main cause of 1857 revolt?
(A) Public Outrage
(B) Military discontent
(C) Management of Christian Missionaries
(D) Policy of British Empire
Ans: (D)


9. Symbol of 1857 independence struggle was
(A) Lotus and Chapatis
(B) Eagle
(C) Scarf
(D) Two swords
Ans: (A)


10. The first event relating to the war of Independence of 1857 was
(A) Kanpur’s Revolt and taking over the leadership by Nana Saheb
(B) Begum Hazrat Mahal’s leadership of Oudh
(C) Marching of Sepoys to Delhi’s Red Fort
(D) Revolt by Rani of Jhansi
Ans: (C)


11. The birthplace of Maharani Lakshmi Bai, the heroine of the 1857 freedom struggle, is
(A) Agra (B) Jhansi
(C) Varanasi (D) Vrindaban
Ans: (C)


12. Which one of the following centres of the uprising of 1857 was recaptured by the English?
(A) Jhansi (B) Meerut
(C) Delhi (D) Kanpur
Ans: (C)


13. Where is the Samadhi of Maharani Lakshmi Bai situated?
(A) Mandla (B) Mandu
(C) Jabalpur (D) Gwalior
Ans: (D)


14. Who among the following was the leader of the revolt during 1857 at Barielly?
(A) Khan Bahadur
(B) Kunwar Singh
(C) Maulvi Ahmad Shah
(D) Virzis Qadir
Ans: (A)


15. The revolt of 1857 at Lucknow was led by
(A) Begum of Awadh
(B) Tatya Tope
(C) Rani Lakshmi Bai
(D) Nana Saheb
Ans: (A)


16. Maharani Lakshmi Bai had combated in last battle against
(A) Hugh Rose (B) Guff
(C) Niel (D) Havlock
Ans: (A)


17. The largest number of soldiers participated in the struggle of 1857 came from
(A) Bengal (B) Awadh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Ans: (B)


18. The revolutionary woman who led the revolution of 1857 in Oudh was
(A) Lakshmi Bai
(B) Ahilya Bai
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Begum Hazrat Mahal
Ans: (D)


19. Who was the leader of 1857 struggle for freedom in Lucknow?
(A) Zeenat Mahal
(B) Nana Saheb
(C) Hazrat Mahal
(D) Tatya Tope
Ans: (C)


20. Who amongst the following was the leader of the 1857 uprising at Allahabad?
(A) Nana Saheb
(B) Azimullah
(C) Tatya Tope
(D) Maulvi Liyaqat Ali
Ans: (D)


21. Azimullah Khan was an advisor to
(A) Nana Saheb
(B) Tatya Tope
(C) Rani Lakshmi Bai
(D) Kunwar Singh
Ans: (A)


22. Who was ‘commander-in-chief’ of Nana Saheb?
(A) Azimullah (B) Birjis Qadir
(C) Tatya Tope (D) None of these
Ans: (C)


23. The real name of which one of the following leaders of 1857 was ‘Ram Chandra Pandurang’?
(A) Kunwar Singh
(B) Tatya Tope
(C) Nana Saheb
(D) Mangal Pandey
Ans: (B)


24. With reference to the ‘revolt of 1857’ who of the following was betrayed by ‘friend’ captured and put to death by the British?
(A) Nana Saheb
(B) Kunwar Singh
(C) Khan Bahadur Khan
(D) Tatya Tope
Ans: (D)


25. Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?
(A) Namdar Khan
(B) Babu Kunwar Singh
(C) Birsa Munda
(D) Shankar Shah
Ans: (B)


26. Indians were assured of many things in the declaration by Queen Victoria in 1858. Which among the following assurances was fulfilled by the British Government?
(A) Policy of annexation will be abandoned
(B) ‘Status quo’ of the native rulers would be maintained
(C) Equal treatment would be given to all subjets, Indians and Europeans
(D) There would be no interference in the social and religious beliefs of the Indians
Ans: (A)


27. After the revolt of 1857, the British recruited the Soldiers from the
(A) Brahmins of U.P. and Bihar
(B) Bengalis and Orria’s from the East
(C) Gurkhas, Sikhs and Punjabis in the North
(D) Madras presidency and Marathas
Ans: (C)


28. Which one of the following commissions is associated with the Army Reorganization after the suppression of the Revolt of 1857?
(A) Public Service Commission
(B) Peel Commission
(C) Hunter Commission
(D) Simon Commission
Ans: (B)


29. Who among the following was the leader of the revolution of 1857 in Assam?
(A) Diwan Maniram Dutta
(B) Kandarpeshwar Singh
(C) Purandar Singh
(D) Piali Barua
Ans: (A)


30. When did Queen Victoria declare the taking over of Indian Administration under British crown?
(A) 1 November, 1858
(B) 31 December, 1857
(C) 6 January, 1958
(D) 17 November, 1859
Ans: (A)


31. Which person of Jagdishpur took the lead of revolutionaries during the revolt of 1857 A.D.?
(A) Kunwar Singh
(B) Chandra Shekhar
(C) Tirath Singh
(D) Ram Singh
Ans: (A)


32. The centre of 1857 revolt in Bihar from 15th July, 1857 to 20th January, 1858 was
(A) Rampur (B) Hamirpur
(C) Dheerpur (D) Jagdishpur
Ans: (D)


33. Who defeated the joint army of British and Jodhpur during the revolt of 1857?
(A) Tatya Tope
(B) Nawab Vazeer Khan of Tonk
(C) Maharaja Ram Singh
(D) Thakur Kushal Singh of Auwa
Ans: (D)


34. The King of Jagdishpur was
(A) Nana Saheb
(B) Tatya Tope
(C) Lakshmi Bai
(D) Kunwar Singh
Ans: (D)


35. Who of the following had struggled against Britishers in 1857?
(A) Chandrashekhar Azad
(B) Ramprasad Bilsmil
(C) Shahdat Khan
(D) Makhan Lal Chaturvedi
Ans: (C)


36. Which amongst the following place was not a centre of the revolution of 1857?
(A) Ajmer (B) Jaipur
(C) Neemuch (D) Auwa
Ans: (B)


37. The Revolt of 1857 was witnessed by the poet
(A) Mir Taqi Mir (B) Zauq
(C) Ghalib (D) Iqbal
Ans: (C)


38. Who of the following was the bitterest enemy of the British during the Revolt of 1857?
(A) Maulvi Ahmadullah Shah
(B) Maulvi Imadadullah
(C) Maulana Fazi-i-Haq Khairabadi
(D) Nawab Liaquat Ali
Ans: (A)


39. Who among the following was not associated with the Revolt of 1857?
(A) Tatya Tope
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Bahadur Shah Jafar
(D) Bhagat Singh
Ans: (D)


40. Original residence of Eminent Urdu Poet Mirza Ghalib was
(A) Agra (B) Delhi
(C) Lahore (D) Lucknow
Ans: (A)


41. Which dynasty supported British maximum during the 1857 Freedom Movement?
(A) Scindias of Gwalior
(B) Holkers of Indore
(C) Bhonsles of Nagpur
(D) Lodhis of Ramgarh
Ans: (A)


42. Who among the following was not related with the Revolt of 1857?
(A) Begum Hazrat Mahal
(B) Kunwar Singh
(C) Uddham Singh
(D) Maulvi Shemadullah
Ans: (C)


43. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?
(A) Jhansi (B) Chittor
(C) Jagdishpur (D) Lucknow
Ans: (B)


44. The educated middle class in India
(A) Opposed the revolt of 1857
(B) Supported the revolt of 1857
(C) Remained neutral to the revolt of 1857
(D) Fought against native rulers
Ans: (C)


45. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?
(A) Lord Canning
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Lytton
Ans: (A)


46. Who was the Governor-General of India during the Revolt of 1857?
(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Minto
(C) Lord Canning
(D) Lord Bentinck
Ans: (C)


47. Who has made Allahabad the emergency headquarters in 1857?
(A) Lord Canning
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley
(D) Lord William Bentinck
Ans: (A)


48. At the time of 1857-Revolt who was the British Commanding Officer at Barrackpore?
(A) Henry Lawrence
(B) Colonel Finnis
(C) Hearsey
(D) Sir Hugh Wheeler
Ans: (C)


49. What was the main cause of the failure of the Revolt of 1857?
(A) Lack of Hindu-Muslim unity
(B) Lack of common strategy and central organization
(C) Its effect was within limited area
(D) Non-participations of Landlords
Ans: (B)


50. Who was the British Prime Minister during the Revolt of 1857?
(A) Churchill (B) Palmerston
(C) Attlee (D) Gladstone
Ans: (B)


51. The British were able to suppress the uprising of 1857 in Rajput state because
(A) The local Rajput rulers did not support revolutionary
(B) The educated middle class supported the British
(C) The soldiers in cantonments were not prepared to accept leadership of revolution from outside Rajasthan
(D) The newspaper could not project the true aim of revolution
Ans: (A)


52. First freedom struggle of 1857 failed because
(A) There was lackness of the unity of purpose in Indian sepoys
(B) Generally, Native Kings supported British
(C) British Soldiers were better equipped and organised rather than Indians
(D) All of the above
Ans: (D)


53. Modern Historian, who called the Revolt of 1857 as the first Independence War was
(A) Dr. R.C. Mazumdar
(B) Dr. S.N. Sen
(C) V.D. Savarkar
(D) Ashok Mehta
Ans: (C)


54. Who called the Revolt of 1857 a conspiracy?
(A) Sir James Outram and W. Taylor
(B) Sir John K.
(C) Sir John Lawrence
(D) T.R. Homes
Ans: (A)


55. The statement ‘the so-called first national war of independence was neither first, nor national, nor a war of independence’ is associated with
(A) R.C. Majumdar
(B) S.N. Sen
(C) Tarachand
(D) V.D. Savarkar
Ans: (A)


56. The first Indian to write in Indian language on the causes of the uprising of 1857 was
(A) Syed Ahmed Khan
(B) V.D. Savarkar
(C) Bankim Chandra Chatterjee
(D) None of the above
Ans: (A)


57. Match List-I (leaders of the revolt of 1857) with List-II (their areas of operation). List-I
(a) Bakht Khan
(b) Maulvi Ahmadullah
(c) Kunwar Singh
(d) Nana Sahab List-II
1. Awadh 2. Kanpur
3. Arrah 4. Delhi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2 (D) 4 3 1 2
Ans: (C)


58. Who was the prominent Indian Historian who did not accepted 1857 Revolution as a Revolution?
(A) Tarachand
(B) Dr. S.N. Sen
(C) Savarkar
(D) Dr. R.C. Majumdar
Ans: (D)


59. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Name of the Revolutionaries)
(a) Nana Saheb
(b) Nawab Hamid Ali Khan
(c) Maulvi Ahmad Ullah
(d) Mani Ram Diwan List-II (Place)
1. Delhi
2. Kanpur
3. Lucknow
4. Assam Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3 (D) 2 1 3 4
Ans: (D)


60. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. List-I
(a) Jhansi (b) Lucknow
(c) Kanpur (d) Faizabad List-II
1. Maulvi Ahmad Shah
2. Azimullah Khan
3. Begum Hazrat Mahal
4. Rani Lakshmi Bai Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 4 2 3 1
(C) 3 4 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


61. Which of the following groups did not participate in the revolt of 1857?
1. Agricultural Labour
2. Sahukar
3. Farmers
4. Landlords Select your answer of the following code.
(A) Only 1 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 (D) 2 and 4
Ans: (D)


62. Consider the following. Assertion (A): The first war of Independence in 1857 failed to secure freedom from the British Government. Reason (R): The leadership of Bahadur Shah Zafar did not have popular support and most of the Indian rulers of important States shied away from the struggle. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


63. Which among the following British officers lost their lives at Lucknow?
1. General John Nicholson
2. General Neil
3. Major Havlock
4. Sir Henry Lawrence Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (C)


64. Which part of Bihar was unaffected with the Revolt of 1857?
1. Danapur 2. Patna
3. Ara 4. Muzaffarpur
5. Munger Choose the correct answer from code given below. Code
(A) Only 4 and 5 (B) Only 5
(C) Only 4 (D) 3, 4 and 5
Ans: (B)


65. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation
(1958)?
1. To disclaim any intention to annex the Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company’s trade with India Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

Leave a Reply