Paper 1 SSC CPO General Awareness Papers (CBT)

1. Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?
(a) AMRUT
(b) Swachh Bharat
(c) AYUSH
(d) Jan Dhan Yojana
Ans: (b) Swachh Bharat is India’s biggest ever cleanliness campaign that was originally known as Nirmal Bharat Abhiyan and Total Sanitation Campaign from 1999 to 2012. On 2 October 2014, the Nirmal Bharat Abhiyan campaign was relaunched as Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Mission) which aims to eradicate open defecation by 2019.
2. Which of the following was India’s first interplanetary mission?
(a) Chandrayaan Mission
(b) Mangalyaan Mission
(c) Aryabhatta Mission
(d) Philae Mission
Ans: (b) The Mars Orbiter Mission, also called Mangalyaan, is India’s first interplanetary mission. Launched by the Indian Space Research Organisation (ISRO) on 5 November 2013, it is a space probe orbiting Mars since 24 September 2014.
3. Why the Earth is having its own atmosphere ?
(a) Winds
(b) Clouds
(c) Gravity
(d) Rotation of the Earth
Ans: (c) Due to gravity, our Earth has an atmosphere. Gravity causes the gases to be held close to the earth instead of escaping into outer space.
4. Motor skills are associated with which part of the brain?
(a) Frontal lobe
(b) Parietal Lobe
(c) Temporal lobe
(d) Occipital Lobe
Ans: (a) Motor skills are needed to control the movements of the different muscles in the human body. The frontal lobe plays a large role in voluntary movement.
5. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
(a) Insulin (b) Pepsin
(c) Renin (d) Amylase
Ans: (d) Digestion in Protozoa is carried on by several enzymes such as peptidase, proteinase, lipase, etc. For example, Insulin has important role in the glucose uptake of protozoa.
6. At boiling point of liquids, its
(a) Temperature increases
(b) Atmospheric pressure increases
(c) Temperature remains constant
(d) Vapour pressure decreases
Ans: (c) An interesting property of matter is that its temperature remains constant during a phase change, assuming its surrounding pressure is constant. A liquid changes into gaseous state at a constant temperature called its boiling point.
7. A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Mesosphere
Ans: (b) Ionosphere is composed partly of electrons and positive ions. It is a region of Earth’s upper atmosphere, from about 60 km to 1,000 km altitude, that is ionized by solar radiation.
8. In India which of the following taxes is levied by the State Governments?
(a) Excise duty on liquor
(b) Capital gains tax
(c) Customs tax
(d) Corporation tax
Ans: (a) Excise duty on production few items including that on liquor is imposed by state governments. Excise duty on alcohol, alcoholic preparations, and narcotic substances is collected by the State Government and is called “State Excise” duty.
9. After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is
(a) Privilege motion
(b) Calling attention Motion
(c) Adjournment motion
(d) No-confidence motion
Ans: (c) Adjournment motion is moved by a member when it is desired to draw the attention of the Executive for the purpose of discussing a definite matter of urgent public importance. It is an extraordinary procedure which, if admitted, leads to setting aside the normal business of the House for discussing a definite matter of urgent public importance.
10. The major objective of monetary policy is to
(a) increase government’s tax revenue
(b) revamp the Public Distribution System
(c) Promote economic growth with price stability
(d) weed out corruption in the economy
Ans: (c) The main objective of monetary policy is to control the supply of money, often targeting an inflation rate or interest rate to ensure price stability and general economic growth. Further goals of a monetary policy are usually to contribute to lower unemployment, and to maintain predictable exchange rates with other currencies.
11. The only Viceroy to be assassinated in India was
(a) Lord Harding
(b) Lord Northbrook
(c) Lord Ellenborough
(d) Lord Mayo
Ans: (d) Lord May, the viceroy of India during 1869-1872, was assassinated by Sher Ali Afridi, an Afridi Pathan convict at Port Blair in the Andaman Islands on 8 February 1972. His murderer appeared to be motivated only by a sense of injustice at his own imprisonment, and had resolved to kill a highranking colonial official.
12. Which one is not the main objective of fiscal policy in India?
(a) To increase liquidity in the economy
(b) To promote price stability
(c) To minimize the inequalities of income & wealth
(d) To promote employment opportunity
Ans: (a) Fiscal policy is the means by which a government adjusts its spending levels and tax rates to monitor and influence a nation’s economy. It is used to stabilize the economy over the course of the business cycle.
13. Who was the founder of the Theosophical Society?
(a) Justice Ranade
(b) Madam Blavatsky
(c) Annie Besant
(d) Bal Gangadhar Tilak
Ans: (b) The Theosophical Society was officially formed in New York City, United States, on 17 November 1875 by Helena Petrovna Blavatsky, Colonel Henry Steel Olcott, William Quan Judge, and others. It was formed as body of seekers after Truth, who endeavour to promote Brotherhood and strive to serve humanity.
14. India recently signed land boundary agreement with which country?
(a) China (b) Nepal
(c) Bhutan (d) Bangladesh
Ans: (d) India and Bangladesh, on 6 June 2015, signed pact to operationalise the historic Land Boundary Agreement (LBA) between both nations. The operationalisation of LBA paves the way for exchange of 162 enclaves under the control of either countries as per the 1974 pact.
15. Who among the following Indians is one who has been selected on July 27, for the Ramon Magsaysay Award, 2016?
(a) Bezwada Wilson
(b) Kailash Satyarthi
(c) Kiran Bedi
(d) Mahasweta Devi
Ans: (a) Bezwada Wilson, a renowned campaigner against manual scavenging, and Carnatic singer T.M. Krishna from Chennai were, on 27 July 2016, named for the prestigious Magsaysay Award. Other winners are Conchita Carpio-Morales from Philippines, Dompet Dhuafa from Indonesia, Japan Overseas Cooperation Volunteers and Vientiane Rescue from Laos.
16. The first Field Marshall of India was
(a) A. S. Vaidya
(b) K.M. Cariappa
(c) Sunderji
(d) S.H.F.J. Manekshaw
Ans: (d) Field Marshal Sam Jamshedji Manekshaw was the first Indian Army officer to be promoted to the five-star rank of field marshal.It was first conferred to Sam Manekshaw in 1973, as recognition to his service and leadership in 1971 Indo-Pakistani War.After Manekshaw, the second person to be conferred the rank was Kodandera M. Cariappa.
17. “Earth provides enough to satisfy everyman’s need but not everyman’s greed”. Who said this?
(a) Guru Nanak Dev
(b) Mahatma Gandhi
(c) Pope Paul VI
(d) Smt. Indira Gandhi
Ans: (b) Mahatma Gandhi said, “Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed.” What Gandhi meant was that the nature earth has enough resources and means to meet the basic requirements of a man but it can’t serve the endless greed of man. He added that the rich must not only restrict their wants but must also treat their wealth as ‘trust’ for poor and use it for the welfare of poor
18. Who won the first medal for India at the Rio Olympics?
(a) Babita Kumari
(b) Narsingh Yadav
(c) P. V. Sindhu
(d) Sakshi Malik
Ans: (d) Female wrestler Sakshi Malik, on 18 August 2016, secured India’s first medal at the 2016 Rio Olympics when she clinched bronze medal in women’s wrestling 58kg category. She defeated Kyrgyzstan’s Aisuluu Tynybekova for the feat.
19. The most serious air pollutant causing health hazard is
(a) Sulphur dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Ozone (d) Nitrogen oxide
Ans: (a) Sulphur dioxide (SO2) is considered as the most serious single air pollutant causing health hazard, obstructing breathing. It always leads to airways inflammation, eye irritation, psychic alterations, pulmonary oedema, heart failure and circulatory collapse.
20. Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is
(a) less poisonous than nitrogen
(b) Lighter than nitrogen
(c) Readily miscible with oxygen
(d) less soluble in blood than nitrogen at high pressure
Ans: (d) Deep-sea divers have their oxygen supply mixed with helium in order to avoid the toxic nature of oxygen under extreme pressures. The Helium atom is much smaller than the Nitrogen molecule, has a smaller electron cloud and is less polarizable.
21. Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?
(a) Benzoic Acid
(b) Salicylic acid
(c) Phthalic acid
(d) Terephthalic acid
Ans: (d) Terylene is a co-polymer of ethylene glycol and Terephthalic acid. Also known as Dacron, it is prepared by the condensation polymerization of ethylene glycerol and Terephthalic acid with elimination of water.
22. In IT, means that the data available in the database is both accurate and consistent.
(a) Data Security
(b) Data Availability
(c) Data Binding
(d) Data Integrity
Ans: (d) Data integrity is the maintenance of, and the assurance of the accuracy and consistency of, data over its entire lifecycle. It is a critical aspect to the design, implementation and usage of any system which stores, processes, or retrieves data.
23. On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because
(a) Mercury is a metal
(b) Density of mercury is greater than that of water
(c) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
(d) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass
Ans: (c) When liquid is placed on a smooth surface like glass plate, the relative strengths of the cohesive and adhesive forces acting on that liquid determine the shape it will take (and whether or not it will wet the surface). If the adhesive forces between a liquid and a surface are stronger, they will pull the liquid down, causing it to wet the surface.
24. The smallest island country in the Indian Ocean is
(a) Maldives (b) Sri Lanka
(c) Mauritius (d) Madagascar
Ans: (a) Maldives is the smallest country not only in the Indian Ocean but also in Asia in terms of area and population. There are over 1,192 coral islands in the Maldives, which are spread over 90,000 sq.km, making it one of the world’s most dispersed countries.
25. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the
(a) President of India
(b) Prime Minister of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chairman of Rajya Sabha
Ans: (c) The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the Speaker of Lok Sabha. Since 1967, the chairman of the committee is selected from the opposition.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

Leave a Reply