1. Sub-divisions of Biology

1. Consider the following pairs. Commonly Unwanted or used/ controversial Consumed chemicals materials likely to be found in them
1. Lipstick – Lead
2. Soft drinks – Brominated vegetable oils
3. Chinese – Monosodium fast food glutamate Which of the pairs given above is/ are correctly matched?

(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


2. The scientific study of insects is known as
(A) Ichthyology (B) Entomology
(C) Parasitology (D) Malacology
Ans: (B)


3. Which of the following subjects of data set is associated with the study of concerning population and humanity?
(A) Ecology (B) Genetics
(C) Demography (D) Virology
Ans: (C)


4. Study of Zoology deals with
(A) Living animals only
(B) Living plants only
(C) Both living and dead animals
(D) Both living and dead plants
Ans: (C)


5. The study of the flower is known as
(A) Phrenology (B) Anthology
(C) Agrostology (D) Palynology
Ans: (B)


6. The comparative study of the different cultures and the scientific explanation is known as
(A) Ethnology (B) Ethnography
(C) Ethology (D) Ethics
Ans: (A)


7. The study of porperties and method of biological systems found in nature and use of this knowledge in mechanical world is known as
(A) Bionics (B) Bionomics
(C) Bionomy (D) Biometry
Ans: (A)


8. Under Palaeobotany, one studies
(A) Fossil of animals
(B) Algae
(C) Fungi
(D) None of the above
Ans: (D)


9. Rearing silk worms is known as
(A) Apiculture (B) Horticulture
(C) Sericulture (D) Floriculture
Ans: (C)


10. Honey bees are used in
(A) Sericulture
(B) Tissue culture
(C) Apiculture
(D) Pisciculture
Ans: (C)


11. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Flower – Floriculture Cultivation
(B) Crop – Agronomy Cultivation
(C) Vegetable – Horticulture Cultivation
(D) Fruit’s – Pomology Cultivation
Ans: (C)


12. Which of the following is not correctly matched?
(A) Apiculture – Honey bee
(B) Sericulture – Silk worm
(C) Pisciculture – Insect of lakh
(D) Horticulture – Flower
Ans: (C)


13. Which of the following pairs is correctly matched? (word and meaning)
(A) Lexicography – Compilation of dictionary
(B) Philology – Collection of postal stamps
(C) Entomology – Study of human body
(D) Iconography – Study of insects
Ans: (A)


14. Lexicography is related to
(A) Structure of human body
(B) Compilation of dictionary
(C) Secret of handwriting
(D) Teaching of pictures and models
Ans: (B)


15. The study related to the plants being used as vegetable is called
(A) Floriculture (B) Pomology
(C) Horticulture (D) Olericulture
Ans: (D)


16. Which one of the following is produced through Viticulture?
(A) Silk (B) Earthworm
(C) Honey (D) Grapes
Ans: (D)


17. What is Vermiculture?
(A) The science of raising worms
(B) The science of studying animals
(C) The science of studying fishes
(D) The science of killing worms
Ans: (A)


18. In Vermiculture, the worm used is
(A) Tapeworm
(B) Silkworm
(C) Threadworm
(D) Earthworm
Ans: (D)


19. The study of Gerontology, is related to which of the following?
(A) Child infant
(B) Female
(C) Disease of skin
(D) Old age
Ans: (D)


20. Genetics deals with
(A) Mendel’s law
(B) Organic evolution
(C) DNA structure
(D) Heredity and variations
Ans: (D)


21. The branch of study dealing with old age and ageing is called
(A) Oncology (B) Gerontology
(C) Teratology (D) Ornithology
Ans: (B)


22. The study of ageing is known as
(A) Gerontology
(B) Ethnology
(C) Anthropology
(D) Thanatology
Ans: (A)


23. Pedology is the science related to the study of
(A) Atmosphere (B) Soil
(C) Pollutants (D) Seeds
Ans: (B)


24. Study of bones are under which branch of science?
(A) Osteology (B) Orology
(C) Serology (D) Geology
Ans: (A)


25. The study of snakes is known as
(A) Serpentology
(B) Ornithology
(C) Herpetology
(D) Ichthyology
Ans: (A)


26. What does the philatelist do?
(A) Collects the coins
(B) Collects stamps
(C) Collects the pictures of birds
(D) Collects the feathers
Ans: (B)


27. Find out the odd one out from the following.
(A) Physiology (B) Psychology
(C) Pathology (D) Bacteriology
Ans: (B)


28. What is hydroponics?
(A) Plant without soil enrichment
(B) Grafting plant
(C) Study of vegetables
(D) Soil conservation
Ans: (A)


29. What is lithotripsy?
(A) Art of writing on stones
(B) Breaking of kidney stone through rays
(C) Carbon dating of stones
(D) Trimming stones for household use
Ans: (B)


Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Leave a Reply