1. Environment and Sustainable Development

1. The Environment (Protection) Act of India was enacted in
(A) 1981 (B) 1986
(C) 1995 (D) 2000
Ans: (B)


2. Environment refers to
(A) The natural world of land, water, air, plants and animals that exists around it
(B) The sum total of conditions which surround human beings at a given point of time
(C) The interacting system of physical, biological and cultural elements which are interlinked
(D) All of the above
Ans: (D)


3. In which of the following years was passed the Environment Protection Act?
(A) 1982 (B) 1986
(C) 1990 (D) 1994
Ans: (B)


4. Environment is composite state of
(A) Biotic factors
(B) Physiographic factors
(C) Abiotic factors
(D) All of the above
Ans: (D)


5. Which of the following is not related to environment protection?
(A) Sustainable Development
(B) Poverty Alleviation
(C) Air Conditioning
(D) Use of Paper Bags
Ans: (B)


6. The Decade of Sustainable Energy for all is the initiative of
(A) United Nations
(B) India
(C) Germany
(D) World Bank
Ans: (A)


7. Sustainable development is a matter of inter-generational sensibility in respect of use of
(A) Natural resources
(B) Material resources
(C) Industrial resources
(D) Social resources
Ans: (A)


8. The World Environment Day is celebrated on
(A) 1 December
(B) 5 June
(C) 14 November
(D) 15 August
Ans: (B)


9. A country’s natural capital included all of the following except
(A) Forest (B) Water
(C) Roads (D) Minerals
Ans: (C)


10. National Environmental Engineering Research Institute is situated at
(A) Bangalore (B) Hyderabad
(C) Nagpur (D) New Delhi
Ans: (C)


11. The main role of solar radiation is in
(A) Carbon cycle
(B) Hydrogen cycle
(C) Water cycle
(D) Nitrogen cycle
Ans: (C)


12. What was the title of the Rio-20 declaration?
(A) The future we want
(B) The future we seek
(C) The future we have
(D) The future we see
Ans: (A)


13. What is important for Sustainable Development?
(A) Conservation of biological diversity
(B) Prevention and Control of Pollution
(C) Decreasing poverty
(D) All of the above
Ans: (D)


14. International Conference held in Rio-de-Janeiro was
(A) United Nations Conference on Sustainable Development
(B) Environment and Pollution Summit
(C) International new Economics
(D) None of the above
Ans: (A)


15. The first ‘Earth Summit’ was held at
(A) Washington
(B) Geneva
(C) Rio-de-Janeiro
(D) Buenos Aires
Ans: (C)


16. Air is a/an
(A) Compound (B) Element
(C) Mixture (D) Electrolyte
Ans: (C)


17. What is the thin layer of gases around the earth called?
(A) Biosphere
(B) Water particle
(C) Atmosphere
(D) Hydrosphere
Ans: (C)


18. Which of the following is considered to be the optimum concentration of carbon dioxide for natural balance in atmosphere?
(A) 0.02% (B) 0.03%
(C) 0.04% (D) 0.05%
Ans: (B)


19. Percentage of nitrogen in dry air
(A) 21% (B) 27%
(C) 50% (D) 78%
Ans: (D)


20. In atmosphere, the highest percentage is of
(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrogen
Ans: (C)


21. Which one of the following Noble Gases is not present in air?
(A) Helium (B) Argon
(C) Radon (D) Neon
Ans: (C)


22. If all the plants and trees vanish from the earth, the gas which will decrease is
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Water vapour
(D) Oxygen
Ans: (D)


23. The highest percentage of gas in the air is
(A) Hydrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Oxygen
(D) Nitrogen
Ans: (D)


24. Which of the following does not add the carbon dioxide to carbon cycle on the planet Earth?
(A) Respiration
(B) Photosynthesis
(C) Decay of organic matter
(D) Volcanic action
Ans: (B)


25. Which of the following is not a function of the tree?
(A) Absorption of carbon dioxide
(B) Absorption of noise
(C) Air pollution
(D) Releasing oxygen
Ans: (C)


26. The headquarter of World Meteorological Organization is located at
(A) Geneva (B) Rome
(C) Sidney (D) Tokyo
Ans: (A)


27. The concept of weathering relates to
(A) Deposition of decomposed material
(B) Change in weather conditions day to day
(C) Natural process leading to the decomposition of rocks
(D) None of the above
Ans: (C)


28. What does EPA stand for?
(A) Environment Pollution Agency
(B) Environmental Prohibition Agency
(C) Environmental Protection Agency
(D) None of the above
Ans: (C)


29. Where is the headquarter of the United Nations Environment Programme (UNEP)?
(A) The Hague
(B) Nairobi
(C) New York
(D) Washington D.C.
Ans: (B)


30. The headquarters of the Green Peace International is located at
(A) Amsterdam (B) Canberra
(C) Ottawa (D) Nagasaki
Ans: (A)


31. N.E.A. stands for
(A) National Enquiry Act
(B) National Environment Authority
(C) National Examination Agency
(D) National Event Association
Ans: (B)


32. To label environment-friendly consumer products, Government has introduced
(A) Agmark (B) Eco mark
(C) ISI mark (D) Water mark
Ans: (B)


33. Eco-Mark is given to an Indian product which is
(A) Pure and unadulterated
(B) Rich in protein
(C) Environment-friendly
(D) Economically viable
Ans: (C)


34. Which one of the following States in India has recently introduced the ‘Greenhouse Farming’?
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


35. Sustainable agriculture means
(A) Self-sufficiency
(B) To be able to export and import under WTO norms
(C) To utilise land so that its quality remains intact
(D) To utilise Wasteland for agricultural purposes
Ans: (C)


36. What is Rio+20 Conference, often mentioned in the news?
(A) It is the United Nations Conference on Sustainable Development
(B) It is a Ministerial Meeting of the World Trade Organization
(C) It is a Conference of the Intergovernmental Panel on Climate Change
(D) It is a Conference of the Member Countries of the Convention on Biological Diversity.
Ans: (A)


37. Urbanization and industrialization is harmful
(A) For balanced development
(B) Environment and ecology
(C) For biodiversity conservation
(D) All of the above
Ans: (D)


38. National Green Tribunal (NGT) was established by the Government of India in
(A) 2008 (B) 2009
(C) 2010 (D) 2011
Ans: (C)


39. In the year 1997, the World Environment conference was organised in
(A) Rio-de-Janeiro
(B) Nairobi
(C) Kyoto
(D) New York
Ans: (C)


40. The Earth Summit + 5 was held in
(A) 2005 (B) 2000
(C) 1999 (D) 1997
Ans: (D)


41. The author of ‘Green Development’ is
(A) M.J. Bradshaw
(B) M. Nicolson
(C) R.H. Whittaker
(D) W.M. Adams
Ans: (D)


42. Environmental degradation means
(A) overall degradation of environmental attributes
(B) adverse changes brought in by human activities
(C) ecological imbalance because of ecological diversity
(D) All of the above
Ans: (D)


43. Many transplanted seedlings do not grow because
(A) The new soil does not contain favourable minerals
(B) Most of the root hairs grip the new soil too hard
(C) Most of the root hairs are lost during transplantation
(D) Leaves get damaged during transplantation
Ans: (C)


44. Plachimada which has been in the news for immense damage to its environment lies in
(A) Karnataka (B) Konkan
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Ans: (C)


45. Concerning ‘Global Environment Facility’, which of the following statements is/are correct?
(A) It serves as financial mechanism for ‘Convention on Biological Diversity’ and ‘United Nations Framework Convention on Climate Change’
(B) It undertakes scientific research on environmental issues at global level
(C) It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and funds to underdeveloped countries with specific aim to protect their environment
(D) Both (A) and (B)
Ans: (A)


46. The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
(A) Food Safety and Standards Act, 2006
(B) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(C) Environment (Protection) Act, 1986
(D) Wildlife (Protection) Act, 1972
Ans: (C)


47. Environment Protection Act (EPA) is also known as
(A) Umbrella Legislation
(B) Chhadi Mubarak
(C) Environment Legislation
(D) Eco Safety Law
Ans: (A)


48. Which one of the following is the best strategy for environmentfriendly sustainable development in Indian agriculture?
(A) Expansion of cultivable land, increased use of superphosphate, urea and effective biocides
(B) Wider popularization of high-yielding crop varieties, better aid more frequent irrigation and increased frequency of aerial span of inorganic fertilizers and pesticides
(C) Mixed cropping, organic manures, nitrogen-fixing plants and pest resistant crop varieties
(D) Improved farm implements and machinery, use of potent insecticides to minimize post-harvest grain losses and monoculture cropping practices
Ans: (C)


49. As a result of their annual survey, the National Geographic Society and an international polling firm Globe Scan gave India top rank in Greendex 2009 score. What is this score?
(A) It is a measure of efforts made by different countries in adopting technologies for reducing carbon footprint
(B) It is a measure of environmentally sustainable consumer behaviour in different countries
(C) It is an assessment of programs/ schemes undertaken by different countries for improving the conservation of natural resources
(D) It is an index showing the volume of carbon credits sold by different countries
Ans: (B)


50. Which country introduced Green Army environment conservation?
(A) Japan (B) China
(C) Australia (D) Egypt
Ans: (C)


51. The investigator of Natural Farming was
(A) Masanobu Fukuoka
(B) M.S. Randhawa
(C) M.S. Swaminathan
(D) Normal Borlaug
Ans: (A)


52. Consider the following statements.
1. The Sustainable Development Goals were first proposed in 1972 by a global think tank called the ‘Club of Rome’.
2. The Sustainable Development Goals have to be achieved by 2030. Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


53. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
1. Right to a healthy environment, construed as a part of Right to Life under Article 21.
2. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275(1).
3. Powers and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243(A). Select the correct answer using the codes given below.

(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


54. Which of the following is related with Protection of Ecological Balance?
1. Forest Policy
2. Environment Protection Act
3. Industrial Policy
4. Educational Policy Select the correct answer using the code given below.

(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) All of these
Ans: (D)


55. With reference to ‘Agenda 21’, sometimes seen in the news, consider the following statements.
1. It is a global action plan for sustainable development.
2. It originated in the World Summit on Sustainable Development held in Johannesburg in 2002. Which of the following statements given above is/are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


56. Consider the following.
1. Photosynthesis
2. Respiration
3. Decay of organic matter
4. Volcanic action Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle on Earth?

(A) 1 and 4
(B) 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


57. Given below are two statements. Assertion (A): Natural vegetation is the true index of climate. Reason (R): Water-loving plants are found in a moist climate. In the context of the above, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leave a Reply